neljapäev, 10. jaanuar 2013

Minu Austraalia lugu ja esimesed sammud sinnapoole

Kui sa loed seda blogi, siis sa oled vähemal või rohkemal määral minu sõber, sugulane või oled sa minust vähemalt kuulnud. Loodetavasti ikka head :) Oma elulugu ma siia kirjutama ei hakka. Selle blogi põhilne funktsioon saab olema kajastada minu elu unistuse täitumist- reisi Austraaliasse ja Aasiasse. Ootused on seatud ka mõne eksootilise saareriigi külastamiseks nagu näiteks Bali, Bora-Bora, Maldiivid või mõni muu paradiisisaar. Hekel aga neile unistustele pikemalt lootma ei jää. Kõik selgub reisi käigus.

 Teisele poole maakera sõidan koos oma  teise poolega ehk Kuldariga kahekesi. Enne meie aja arvamist otsisin endale sobivat reisikaaslast, kellega minna, enda sõprade seast ja trip.ee foorumist. Kuna sõbrad olid ettevalmistustega minust sammuvõrra ees, siis otsisin kaaslasi ka reisifoorumist. Sealt hakkas tulema kirju 43-aastastelt Urmastelt ja Tiitudelt, kes on Soomes ehitajad, aga tuleksid minuga kasvõi maailma lõppu! No tänan, ei! Mõned huvitavad kontaktid ma siiski sealt sain ja nii mõnigi neist on juba kaugele maale kohale jõudnud. Kuna mul sõiduga kiiret polnud, ja Kuldarile see mõte samuti meeldis, siis oli asi otsustatud 2012 aasta suvel!
 Miks Austraalia? Kõik teavad ja on kindlasti ka mõne osa vaadanud kultusseriaali "Kodus ja Võõrsil". Minagi vaatasin seda umbes 13 aastat. Üsna alguses, kui see seriaal Eestis jooksma hakkas, olin ma umbes 4-5 aastane ja otsustanud, et pean sinna Summer Bay`sse ükskord ka ise saama! Olgu öeldud, et ma ei vaata "Kodus ja Võõrsit" enam ammu :)
Kodus ja võõrsil rand
 Hoolimata sellest, et ma kasvasin aina suuremaks, ei kadunud Austraalia vastu huvi minus kuhugi, vaid hoopis suurenes. Ettekanded, mis tuli koolis teha välisriikide kohta, oli alati teada, millise riigi Heleen valib. Mida vanemaks ma sain, seda rohkem mõtlesin erinevatele võimalustele, kuidas oma kauge ja kättesaamatu unistus teoks teha. Keskkooli alguses tuli mul idee minna hoopis vahetusõpilasena Austraaliasse. Täitsin kvalifikatsioonid ja hunniku pabereid, kuid otsustasin siiski mitte minna. Lisaks oleks see tähendanud ligi paarisaja tuhande kroonist väljaminekut ja sponsorite leidmine oleks üsna vaevaliseks kujunenud.

 Ülikooli ajal hakkasin ka ise tööl käima ja hoidudes pikaajalistest kohustustest nagu õppelaen, autoliising või korterilaen, tundus sõit teisele poole maakera aina lähemale tulevat. Hakkasin silma peal hoidma reisifoorumitel ja tuttavate blogidel, kes üha enam ja enam sinna reisima hakkasid.

 Noori eestlasi on Austraalias tõesti palju. Tean oma tutvusringkonnast vähemalt 50 inimest, kes rohelisel mandril käinud on. Tean neid, kes pole hakkama saanud seal rohkem, kui paar kuud, tean neid, kes on töötades ja reisides aasta olnud ja tean ka neid, kes sinna pikemaks töötama ja õppima on jäänud või leidnud endale sealt ka elukaaslase. Üldiselt öeldakse, et eestlased on farmides kõrgelt hinnatud töötegijad. Samas on kuulda olnud ka vastupidist. Meie kavatseme igatahes kodumaa lippu kõrgel hoida!

 Aga kuidas siis tänapäeval Austraaliasse saab? Enamik noori nagu ka mina, reisime sinna Work and Holiday (WH) viisaga. See ongi mõeldud noortele, vanuses kuni 30 kaasaarvatud, kes soovivad aasta jooksul peale riiki sisenemist töötada ja reisida. Esmalt andsime novembris sisse viisa avalduse. Selle tarbeks tegin endale krediitkaardi, mida mul varasemalt vaja pole läinud. Viisa maksis ca 220 eurot pluss sinna juurde kohustuslik kopsupilt, mis on nõutav selleks, et riiki mitte haigusi sisse viia. Eestis saab kopsupilti teha vaid ühes kliinikus, mida aksepteeritakse. Seega on Tallinnas Foorumi keskuses asuv kliinik monopoli seisuses ja tõstab aina oma hindasid. Nimetatud pildi eest tuli välja käia üle 100 euro. Viisataotlus kinnitati paari nädalaga. Luba Austraaliasse minna- tuli hakata otsima sinna sobivaid lennupileteid.

 Selleks sai arvestatud terve päev, et mängida läbi erinevaid kuupäevasid, sihtpunkte, vahepeatusi ja võrrelda hindasid. Esimese ettejuhtuva lennupaketi valides võib piletite eest maksta näiteks 1800 eurot. See ei sobinud kohe mitte! Tegelikult pakub Finnair Helsinkist lendamist läbi Aasia Austraaliasse alla 25 aastastele aeg-ajalt noortehinnaga ca 625 eurot. Mina oleksin selle hinnaga saanud, aga Kuldar mitte. Üldiselt oli meil ükskõik, kustkaudu me kohale lendame, kas algusega Tallinnast, Riiast või Helsinkist, siiski otsisime võimalusi, kuidas peatuda mõned päevad ka Londonis. Seal elavad meie head sõbrannad Tiina ja Kati, kes on samuti Austraalias käinud. Valituks osutus marsruut 14.02 algusega Tallinnast, vahepeatusega Riias, Londonisse. Edasi sõidame 17.02 Royal Brunei lennufirmaga läbi Brunei (olin enne vaid kuulnud sellest naftariigist, nüüd õnnestub kuus tundi selle lennujaamas ka aega parajaks teha) Malaisiasse. Malaisia pealinnas, Kuala Lumpuris, oleme samuti mõne päeva kohapeal ja tähistame 20. veebruar ka Kuldari juubelit- kõik on kutsutud, juhhei :) Ja viimane lend enne unistuste maale saabumist on 21.02 Malaisiast Lääne AUSTRAALIASSE, Perthi linna. Nädal aega seiklemist ja elu suurim seiklus võib alata! Kombineeritud lennureisi maksumus alla 700 euro. Hinnas on sees ka pikematel lendudel kerge söök ja loomulikult pagas. Lõpetan oma esimese sissekande ja postitan lähipäevadel uut informatsiooni ettevalmistuste ja emotsioonide kohta.

2 kommentaari:

  1. Ma ei saa olla kindel, aga olen veendunud, et kopsupildi saab ka mujal teha. Aastaid on kasutatud kliinikuid ja perearstikeskusi, kus saab lihtsa 15€. eest sellise ilusa pildi endast, mida AUS igati arvestab. Ka ise tegin perearstikeskuses, kus mäletamisst mööda just selline summa ka kulus ning probleeme ei esinenud, kõik möödus kenasti.
    Mis siis paari aastaga juhtunud on, et see kliinik järsult monopoli seisusesse on viidud ning, kas neil on siis parema resolutsiooniga x-ray? :) :)

    A.

    VastaKustuta
  2. Alan, olen päris kindel, et mujal kliinikus tehtavaid pilte viisa jaoks ei aksepteerita. Puudub informatsioon, kuidas varasemalt need asjad käisid, kuid minule teadaolevalt on selline nõue kehtiv olnud juba enam, kui paar aastat.

    VastaKustuta