neljapäev, 11. aprill 2013

Wwoofimine Woodendis


Ahoi!

Eelmisest sissekandest alates drastilisi muutusi toimunud ei ole. Ja see on vist ka ainus kord, kui me jälle sadade kilomeetrite kaupa edasi pole vuranud.
Üks asi siiski on- kui teie keerasite eelmine nädal kella, siis meie tegime seda see nädal vastupidises suunas ja nüüd on ajavahe 7 tundi. Ma tahaks loota, et see jääbki mõneks ajaks nii. Kahe kuu jooksul on seda kella keritud küll ühele, küll teisele poole. Kord kuue tunni jagu korraga, kord poole tunni kaupa. Kusjuures, mu käekell on sätitud Eesti aja järgi :)
Nagu lubatud, siis postitan seekord ka rohkelt pilte meie elamisest.
Kodu

Elanikud
Loojang
Nüüdseks oleme saanud täieõiguslikeks wwooferiteks, ostsime 65 dollari eest endale sellekohase numbri ja raamatu. Teenime nüüdsest ametlikult oma esimesi farmipäevasid. Elame endiselt Woodendi nimelises linnakeses Melbourni läheduses. Kui enne tundus see eriti armas kohake, siis nüüdseks pole siin enam midagi eriti vaadata. Ja räpakas prõua perenaine on samuti keskeakriisi tippu jõudnud. Aga kaaskannatajatest iirlastega oleme soojemaid sõprussuhteid looma hakanud- nagu arvata võis, toimus sõbrunemine veinipaki tühjendamise käigus. Sellest natuke hiljem.
Pildid tubadest
Asjad, asjad, asjad...
Interjöör
Eelmisel nädalal olin elevil Melbourni sõidu eel. Vabal päeval otsustasime sõita rongiga Melbsi. Edasi-tagasi pilet hõlmas endas ka linnasisest trantsporti ja maksis vaid 15 dollarit, väga mõistlik! Otseseid plaane meil selleks päevaks polnudki, kuid ühel õhtul, kui majas olid külalised, soovitasid nad külastada Immigratsiooni muuseumi. Kuna linn oli suur ja kõrge (pilvelõhkujad), otsustasime mitte tühja tormata ja otsisimegi nimetatud muuseumi üles. Veetsime seal pea neli tundi ehk siis põhimõtteliselt enamuse päevast. Kui keegi kunagi peaks sattuma Melbsi, siis soovitan kindlasti Immigratsiooni muuseumi külastada! Ühest küljest ajalooliselt väga hariv, mitmekülgne, huvitav, kaasaegne väljapaneku esitlus, mitmeid asju saab ise katsetada, vaadata jne. Põhiline rõhk on asetatud sellele, et peale põliste austraallaste, aborigeenide, on ülejäänud “valge” rahvastik siia sisserännanud. Erinevatel aegadel on olnud selleks erinevad põhjused nagu sõjad, vangistus, katastroofid jne. Väga palju on siin kreeklasi, iirlasi, indialasi jne jne jne.
Muuseumis

Batmani park
Pinki restaureeritakse. Kui see tekitab ebamugavusi, siis võid helistada ja oma mure kurta.
Loomulikult oleme otsinud ka tööd! Jagasin terve hunniku CVsid siinsetesse restoranidesse ja söögikohtadesse ja kleepisime uhkelt oma näod ka avalikule tahvlile.
Tänaseks on minu kuulutuse küljest üks number rebitud
Siit paarikümne kilomeetri kaugusel asuvas linnakeses käisime ka uurimustööd tegemas ja ühte kohvikusse end pakkudes, küsis rõõmsameelne manager mu käest, kust ma pärit olen. Kuuldes, et Eestist, pidi ta peaaegu, et kahe käega mul ümebrt kinni võtma ja juubeldama hakkama. Nimelt käis tema tütar Eestis ja peale piltide nägemist, on see nüüd tema eluunistus, kuhu minna. Sellest hoolimata, polnud tal abikäsi tarvis.
Mis mulle väga meeldib, on siinsed vanavara poed. Siin on niiii vingeid asju! Absoluutselt kõike. Vanad plakatid, coca-cola pudelid, mööblit alates tigudiivanitest lõpetades prantsusepäraste valgete nikerdatud kummutitega, punutud mööblist rääkimata, portselannukud, retroraadiod, lambid, nõud, no ma ei tea, mida hing ihkab ühesõnaga! Mul polnud kahjuks fotokat ega telefoni käepärast, et pilti teha, aga Enn, Venemaa mudelautode koguja, sinu silmad oleksid seal poes ilmselt särama löönud ka vanaaegsete Ameerika mudelautode peale. Neid oli seal üsna mitmeid. Nagu näiteks piimamehe auto. Kui peaksime sinna tagasi sattuma, siis kindlasti saadan sulle ka foto.
Ex Lover Voodoo Doll

Eelmisel nädalal käis mitmeid kordi majaomanik Patricial külas üks äärmiselt tore, hea huumoriga ja sümpaatne (Iiri päritolu) mees, Derek. Lõime temaga väga head suhted. Nagu ta armastab öelda, siis me oleme tema parimad Eesti sõbrad, mitte et ta ühtegi teist Eestlast üldse kohanud oleks :D  Kuigi ta pidavat hakkama Patriciaga mingeid äriasju ajama, jõudis meie prõua temasse täiega ära armuda. Üks õhtu, kui kõik koos koju tulime, siis oli prõua kohe vägaväga pahas tujus ja ütles, et need, kellel on vaba päev, neid ta ei taha majas näha. Meil on vabad päevad kaks korda nädalas, paaride kaupa. Meil nagu, et misasja? Temal olevat vaja oma ruumi. (Maja on hiigelsuur.) Jne jne jne. Kui küsisime, et kuidas me siis süüa saame, kui me majas olla ei tohi, vastas ta, et ei saagi. Siis läks asi kurjaks. Sest wwooferitele on ettenähtud söök ja majutus seitse päeva nädalas, ka vabadel päevadel! Tema vaidles vastu, et ei ole ja tema majas ei hakka ka olema. Kogunesime teistega meie konteinerisse, et fakte kontrollida. Ilmselge oli see, et Derek oli prõua kuupeale saatnud- ainuõige otsus tema poolt! Ja nüüd prõual on kass peal ja vajab oma ruumi ja mida iganes veel. Lisaks on ta ka totaalne koi ega raatsi meile süüa anda :D
Pilt, kui prõua on hommikul köögis süüa teinud
Kontrollisime fakte ja meil oli õigus. Näitasime talle kõik puust ja punaselt ette, mille peale ta vaid kobises midagi. Samuti ei jätnud ma märkust tegemata selle kohta, et kui ta vajab oma ruumi ja ei ole suuteline vastutama meie söögikordade eest, siis võiks ta endale palgata töölised, kes hommikul tulevad ja õhtul lähevad ning mingit muud vastutust nende eest kandma ta ei pea. Vihjatud sai ka sellele, et kui ta nende tingimuste täitmisest kinni ei pea, ei hoia meie ka oma suud kinni ja teeme sellekohase avalduse wwoofingu ühingusse ja edaspidi jääb ta oma litsentsist ilma. Peale seda on prõua olnud väga vaikne. Hoolimata sellest, et saime oma õigused, on õhus tunda ikka teatud elektrit.
Meie punker
Tulles tagasi Dereki juurde, siis ühel õhtul, kui nad Kuldariga grillisid, mainis Derek, et tal on üks tuttav, kes tegeleb samuti wwoofimise pakkumisega. Ainult et tööd pole vaja rohkem teha, kui muru niita ja koht asub ühel saarel. Ideaalne ju!? Võtsime Derekiga ühendust ja palusime ta tuttava kontakte. Ta edastas meie soovi ja saime väga hooliva sõnumiga kirja, mille sisuks on põhimõtteliselt see, et ta väga ootab meid enda juurde elama, kuid alles paari kuu pärast, kuna hetkel on ta veevarud otsakorral. Siin on eraldatumad kohad sõltuvuses vihmaveest. Samuti pakkus Derek meile võimalust enda elutoas elada, kui asjad väga hulluks lähevad, sest kaudselt on ju tema meie olukorras süüdi :D

Kui senini olime iirlastega pigem vähe suhelnud, siis ükspäev peale tööpäeva tahtsime minna läheduses asuvaid jugasid vaatama ja kutsusime nad kaasa. See oli väga lahe päev! Käisime kahte juga vaatamas. “Juhuslikult” olid meil kaasas ka veinipakid. Ja nii me siis keset päiksepaistelist päeva kesvamärjukest keelekasteks maitsesime. Päeva lõpuks oli nelja peale 8 liitrit veini sõpruseks kulunud, mis teeb ca 3 pudelit veini näkku. Hommikul olime kõik ilusti viisaka näoga 7.30 söögilauas ja viga polnud midagi. See Austraalia vein on lihtsalt imeline, ma ütlen ! :)
Keset põlde lihtsalt selline koht




Järgmine päev tegime taaskord kõik koos minekut. Mõistagi, alkopoe peatusega, läksime juba korduvalt külastatud mäe otsa. Võtsime nõuks läbida ühe matkaraja, mis osutus peale mõningast kõrvalekaldumist sootuks pikemaks, kui esialgu kavandatud. Seekordne mäetipp oli oma vaate poolest samuti teistsugune, kui eelnevatel kordadel- vaadet polnud. Kuskil miskit põles ja seetõttu oli näha vaid sinakashalli suitsutomu ja hingata polnud ka suurt midagi. Õnneks ei olnud tegu suurejoonelise põlenguga nagu siinmail kombeks. Peale väsitavat jalutuskäiku mahutasime end kõik meie voodisse ja vaatasime The Big Bang Theory seriaali. Kuldar tõmbas kõik saadaolevad hooajad ja nüüd on meil kirjutamata reegel, et enne magamaminekut vaatame alati mõned osad.
Leoni ja Kuldar


Sõbrunemine
Härra Picasso

Preili Picasso
Kuna eelnevate õppetundide tõttu juba mõnevõrra teadlikumad ja ettevaatlikumad, siis seekord õnnestus meil ühest ämbrist mööda astuda. Nagu ikka, vaatasime Gumtreest kuulutusi ja reageerisime ühele mustikakorjamistööle. Järgmine päev tuli väga viisakas vastus, et kahjuks esimeses grupis on kõik kohad juba täis, aga 22.04 alustab teine grupp korjamist. Välja olid toodud töötasud ja palju sealt maksudeks läheb ja aadressid ja majutusvõimalused jne. Väga sisukas ja korralik kiri. Tundus justkui ideaalne võimalus siit kahe nädala pärast jalga lasta. Kaljukits, nagu ma olen, arvutasin kõik juba rahasse ümber, palju seal teenides nädalaga saaks, palju majutusele kuluks, palju söögile ja palju kätte jääks. Päris viisakas kopikas. Mitte ülearu palju, kahtlane polnud. Kuna soovijaid on palju, siis tahtsid nad majutuse raha juba ette võtta ära. Nädal inimesele 125 doltsi. Maksta sai erinevalt ja kõik tundus aus.

Tegin lahti Facebookis Eestlased Austraalias foorumi, kus keegi neiu küsis teistelt nõu samalaadse kuulutuse kohta. Kas kaasmaalastel on kogemusi, on see asi õige? Ja mis selgus- loomulikult on tegu pettusega! Hakkasime ruttu Kuldariga googeldama meile teadaolevaid andmeid antud farmi kohta. Jah, aadressil oli tõesti mingi aimatav farm ja põllud ja puha. Ülejäänud andmete kohta aga google vastet ei andnud. Lõpliku kinnituse, et tegu on petuskeemiga, andis maksmistehingu number, kust selgus, et raha läheb justkui mingi kaardi laadimiseks, mitte isikule ega ettevõttele. Huuuh, vedas, et me siin sildasid läbi ei põletanud ja kuskile mingit raha ei kandnud.

Et teile vale mulje ei jääks, siis tegelikult ei ole kõik Austraallased petised, vargad ja sitapead! Tänaval kõndides on inimesed nii sõbrlikud, naeratavad, igaüks ütleb tere või küsib, kuidas läheb. Eriti armas oli, kuidas ükspäev tänaval kõndides üks vanahärra lükkas oma ratastoolis naist. Enne, kui temast mööda kõndisin, peatas ta mind. Küsis, kuidas mul läheb ja ütles, et ma näen väga kena välja. Punane pea ja erkasvärvilised riided. Ta peatas mind, et ma jääksin seisma ja ta saaks oma kehva nägemisega abikaasale mind näidata. See oli nii südantsoojendav, näha vanapaari, kes tunnevad rõõmu väikestest lihtsatest asjadest :)
Jätkame positiivset meelt ja lootust kunagi siinmail ka dollareid teenida.
Ma ei teagi, kas ma olen üldse kunagi kirjutanud teile täpse kursi euro ja dollari suhtes? Vaevalt kedagi väga täpne mitme komakohaga kurss huvitab, aga suhe on ca 1EUR on 1,25 DOL


Farmielu
 
Kanala

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar